Son yıllarda bir çok kişiden sindirim ile ilgili problemler duymaktayız. Sindirim problemlerinin başında mide yanması, peklik, gaz ve şişkinlik ilk sıralarda yer alıyor. Vücudu çok rahatsız eden gaz ve şişkinlik günlük yaşamı olumsuz olarak etkileyebilmektedir. Beslenme ile de ilişkili olan gaz ve şişkinlik problemlerinin birçok nedeni vardır. Mutlaka üstünde durulmalı ve beslenmeye dikkat edilmelidir.
Şişkinlik ve gaz problemlerinin nedenleri:
Gaz ve şişkinlik problemi yaşayan kişiler öncelikle yapması gereken bir gastroenterolog ile görüşüp sindirim sisteminde bir hastalık olup-olmadığını kontrol ettirmektedir. Ülser, İBS, gastrit, helicobakter, kanser gibi durumlar çok ciddi hastalıklardır ve gaz ve şişkinlik şikayetleri bu hastalıkların habercisi olabilir. Doktorun tetkik ve tedavisine göre diyet düzenlenir fakat bu tür hastalıklar bulunmayan kişilerde de şikayetler devam ediyor olabilir.
İkincisi sindirilmeyen besinler de gaz ve şişkinliğe sebep olabilmektedir. Örneğin sütü sindiren enzim laktazda problem varsa siz süt ve süt ürünleri yediğinizde sindirim tam anlamı ile tamamlanmaz ve gaz oluşur. Bu örnek laktoz intoleransıdır. Laktoz intoleransı haricinde hiç tahmin bile etmeyeceğiniz besinleri de sindiremiyor olabilirsiniz. Bu yüzden bir besin intolerans testi (york test) yaptırmanız önerilir. Deneyerek hangi besinin gaz ve şişkinlik yaptığını bulmak çok mümkün değildir.
Bunun dışında da bazı durumlar şişkinlik ve gaza sebep olabilir:
Bu tür durumlarda uygulayacağınız beslenme programı yukarıda ki hataları yapmamaktan geçer:
Gaz ve şişkinlik için örnek beslenme programı:
Sabah
1 dilim peynir
3-4 adet zeytin
1 tatlı kaşığı bal
2 dilim tam buğday ekmeği
Ara
3 adet kayısı+2 adet ceviz
Öğle
4 köfte büyüklüğünde ızgara et / tavuk/ balık
Haşlanmış sebze
4 kaşık haşlanmış makarna
Ara
1 probiyotik yoğurt
1 kase komposto
Akşam
1 tabak çok iyi pişmiş sebze yemeği
1 kase tarhana çorbası
1 dilim tam buğday ekmeği
Gece
1 bardak laktozsuz süt (gaz yapmıyorsa normal sütte olabilir)
Fırında tarçınla az suda pişmiş elma