Kadınların regl dönemleri hem vücut şekillerini hem ruhsal davranışlarını hem de beslenmelerini çok etkiliyor. Bu dönemde vücutta ağrılar, kas krampları, su tutması, mide yanmaları, iştah artması, tatlı krizleri, uykusuzluk, yorgunluk, sinirlilik tarzında bir çok fiziksel ve duygusal problem yaşanabilir. Doğru beslenme yöntemleri ile bu dönemde ki sağlık şikayetlerini azaltmanız mümkün.
Çok acıkıyorum, tatlı krizine giriyorum…
Regl dönemlerinde hormonlara bağlı iştah artışları, karbonhidratlı gıdalara (tatlı, makarna, pizza, pilav, çikolata) karşı çok istek olabiliyor. Yüksek karbonhidrat ve tatlı tüketimi de bu dönemden kilo alarak çıkmaya sebep olabilir. Kilo almamak için bu dönemde:
Ödem ve şişkinliklerim çok oluyor…
Regl döneminde diğer bir problem ise vücudun çok fazla su tutmasıdır. Su tutmasını engellemek için yemeklere kattığınız tuzu azaltın ve salamura, turşu tarzında çok tuz içeren besinleri diyetinizden çıkarınız. Bol sıvı alınız. Maydanoz, ananas, kiraz , tarçın, yeşil elma ve bol limon tüketmeye çalışınız, bu besinler vücuttan su atıcıdır.
Çok gerginim…
Yine hormonlara bağlı olarak ruhsal olarak ta depresif, yorgun ve asabi olabilirsiniz. Akşamları yatarken melisa çayı demleyin, her akşam için, sinirleri yatıştırıcı etkisi vardır. Ayrıca sabah kalktığınız da ılık bir suyla duş almak ta iyi gelecektir. Gün için de şişkinlik için rezene çayı için. Günlük 30 dk sizi yormayan yürüyüşlerde sizin gevşemenize yardımcı olacaktır.
Çay – kahve çok fazla tüketimi de fazla kafein alımına sebep olur. Kafein alımının artması sinir sistemini yıpratır bu yüzden bu dönem de azaltmakta fayda vardır. Gün içinde çayınızı açık – limonlu için, kahveyi en fazla 2 fincan tüketin. Çay kahve yerine bitki çayları, ayran tüketin. Asitli içecekler de kafein içerenlerini tüketmeyin
Demir ihtiyacı için et tüketin…
Regl döneminde demir ve magnezyum kayıpları olabilmektedir. Bu yüzden bu dönemde günde 1 öğün mutlaka et tüketmeye özen gösterin fakat tüketeceğiniz etlerin yağsız, ızgara olmasına özen gösterin. Tavuk, hindi, balık, kırmızı et bol miktarda demir ve magnezyum içerdiği için bu dönemde kayıpların yerine konulması için önemlidir.
ÖRNEK BESLENME PROGRAMI
Sabah
1 dilim peynir
1 tatlı kaşığı reçel
1 dilim tam tahıllı ekmek
Yeşillik
Ara
3 kuru kayısı+2 adet ceviz
Öğle
6-8 kaşık haşlanmış makarna
1 dilim peynir
Bol yeşillik
Ara
15 adet kiraz
Ara
¼ adet simit
1 dilim peynir
veya
2 top dondurma
Akşam
120 gr et
Salata
1 dilim tam tahıllı ekmek
Gece
1 porsiyon meyve
1 adet meyveli probiyotik yoğurt