Gut, bir tür eklem hastalığıdır. Protein metabolizma bozukluğu ile meydana gelir, protein yıkımının son ürünlerinden olan kanda ürik asidin artışı ile karakterizedir. Artan ürik asit eklemlerde birikerek ağrı ve iltihaba sebep olur.
GUT HASTALIĞINDA BESLENME PÜRİNDEN FAKİR DİYET
Yapılan araştırmalarda şiddetli bir hastalık geçirmek, yorgunluk, eklem travmaları, kemoterapik ve diüretik ilaç kullanımı tarzında sebeplerde guta neden olsada en büyük etki, yanlış beslenme alışkanlıkları, alkol kullanımı, uzun süre aç kalmak, yüksek protein tüketimi gibi beslenme kaynaklı sorunlardır. Bu yüzden kanda ürik asit artışının ardından ilaç ve beslenme tedavisi kişide uygulanmaktadır. Beslenmede ürik artışına sebep olan pürin proteini içeren gıdalar diyette kısıtlanır.
GUT HASTALIĞINDA UZAK DURULACAK BESİNLER
MİKTARINA DİKKAT EDİLECEK BESİNLER
Halk arasında gut hastalığının sadece etten kaynaklı olduğu bilinmektedir. Sadece eti kesip balık ve tavuk istediği kadar tüketilebilecek diye yanlış bir bilgi vardır. Kırmızı et, balık ve tavuk ta ürik asidi yükseltmektedir. Bu yüzden tamamen sadece eti diyetten çıkarmak yetmez bunu yanında tük beyaz ve kırmızı etleri dengeli, az miktarda almak gerekmektedir. Etin yanında kurubaklagiller, bezelye, karnabahar, ıspanak, kuşkonmaz tarzı besinlerde pürin içerirler ve bu sebzelerin miktarına da diyette dikkat edilmelidir. Tüketilmesi sınırlı besinler ve tüketilmesi gereken miktarları aşağıdaki gibidir.
Et (tavuk,balık,dana vs.)………..60 gr yani 2 adet köfte büyüklüğü
Bulgur………………………………….4 yemek kaşığı Mantar ………………………………..50 gr Ispanak, karnabahar……………..200 gr Kuşkonmaz…………………………..60 gr Kurubaklagiller…………………….5-6 yemek kaşığı (nohut, kurufasülye, mercimek) |
|
Yukarıda yazılı olan yiyeceklerden günde yalnız 1 porsiyon(yanındaki miktarda kadar) yiyebilirsiniz.
ÜRİK ASİDİ ARTTIRMAYAN BESİNLER