Gastritin görülme sıklığı son yıllarda hızla artmaktadır. Yanlış ve hızlı beslenme alışkanlıkları, yağlı, kızartma, ağır besinlerin tercih edilmesi ve düzeli beslenme şeklinin olmaması bu hastalığın her geçen gün artmasına sebep olmaktadır. Gastrit; midenin iç yüzündeki zarın iltihaplanması sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Gastritin oluşmasında bir çok etmen vardır. Ağır-yağlı yemekler, fazla kuru veya sert yiyecekler, hamur işleri, tatlılar, acı ve baharatlı yiyecekler, alkol, fazla miktarda çay, kahve veya sigara içmek, yemek saatlerinin düzensiz olması, çabuk çabuk ve çiğnemeden yemek, fazla ilaç kullanmak, ateşli hastalıklar, karaciğer veya safra kesesi hastalıkları, kalp hastalıkları veya romatizmadır.
Tedaviye başlamadan önce hastalığın nedenini tespit etmek gerekir. Gastrit belirtileri ise mide ağrısı, bulantı veya kusma, baş ağrısı, iştahsızlık, aniden çıkan ateş, baş dönmesi, dilde beyaz pas, yorgunluk görülür. Midenin üzerine bastırlınca da ağrı hissedilir. Bu belirtiler özellikle ilk bahar ve son bahar aylarında artar. Gastritin tedavisinde doktorlar ilaç kullanılmasını önermektedirler fakat daha hızlı iyileşme için ise mutlaka mideyi koruyucu ve yormayan bir beslenme düzeni önerilmektedir.
Gastritte Uzak Durulması Gereken Yiyecekler ve İçecekler
Gastritte genel öneriler tabii ki yapılmaktadır fakat bazı bireysel etkilerde göz önünde bulundurulmalıdır. Örneğin bazı kişilerde domates yanma yaparken, bazılarında hiçbir şikayet oluşmamaktadır. Bu yüzden genel önerilerin yanı sıra siz de kendinizi deneyerek yukarıda sıralanan besinler dışında midenizi ağrıtan ya da gaz yapan besinleri diyetinizden çıkarmalısınız.
Rahat Bir Sindirim için Öneriler
Sabah
Haşlanmış Yumurta
Beyaz Peynir
Yağ – bal veya reçel
Ekmek
Ihlamur veya açık çay
Ara
1 adet muz – Ihlamur
Öğlen
Etli sebze yemeği
Yayla çorba
Peynirli makarna
Yoğurt
Ekmek
Ara
1 bardak ılık ballı süt
1 porsiyon meyve
Akşam
Izgara veya haşlama et (beyaz veya kırmızı, yağsız olabilir)
Salata
Komposto
Ekmek
Gece
Süt veya ıhlamur
B.peynir
Ekmek