Selülit denince hep kilolu kadınların yaşadığı, şişmanlıktan oluşan bir durum akla gelir. Oysa selülitin yapılan araştırmalarda kilo ile bağlantısı olmadığı, zayıf kişilerde ve erkeklerde de görülebileceği belirtilmiştir. Kadınların %90 nın da görülen selülit kalça, basen, göbek ve kollarda görülebilmektedir. Selülit dışarıdan bakıldığında derinin portakal kabuğu şeklini alması ile teşhis edilir. Yağ hücreleri cildin altında , bağ dokusu arasında sıkışır, bu sıkışan yağ hücreleri de dıştan portakal kabuğu şeklini alır.
Selülit oluşumunda:
Düzenli, yeterli ve dengeli bir beslenme programı, sıvı alımının arttırılması, egzersizin yeterli yapılması selülitin azalması veya oluşumunun önüne geçmekte yetersizdir. Piyasada kullanılan selülit kremlerinin çok büyük, mucizevi etkisi yoktur.
Selülit Savar Besinler
Maydanoz – Ananas: Vücuttan ödemi atarak, dolaşımın düzenlenmesinde yardımcıdır.
Portakal – Mandalina – Biber – Çilek: Yüksek C vitamini içeren bu meyve ve sebzeler önemlidir. C vitamini deri altı bağ dokusunu destekler, kolajen yapımında görevlidir.
Soğan ve sarımsak: Kan dolaşımının hızlanmasını ve kan basıncının düşmesini sağlar.
Ceviz-Badem-Fındık: Q-3 damarları genişleterek, kan akımı hızını arttırır, damarları rahatlatır. Kuruyemişlerde bol miktarda Q-3 vardır ayrıca bu besinler içinde bulunan E vitamini ve çinko cildin elastikiyetini arttırır, cilt sağlığında önemlidir.
Kayısı-Muz: Yüksek miktarda potasyum içeren bu meyveler kan basıncını düzenler, suyun vücutta tutulumunu azaltarak, hücrede sodyum-potasyum dengesini sağlarlar bu yüzden selülit tedavisinde önemlidirler.
Zencefil: metabolizmayı hızlandırıcı etkisi vardır.
Sabah
4 kaşık yulaf ezmesi
2 adet ceviz
1 tatlı kaşığı keten tohumu
1 bardak az yağlı süt
3 adet kuru kayısı
Ara
2 adet mandalina
Öğle
1 kase çorba (tercihen sebze çorbası)
1 tabak sebze yemeği
1 kase yoğurt
1 dilim tam tahıllı ekmek
Ara
½ muz+10 adet tuzsuz badem
Akşam
120 gr et/tavuk/balık
Salata
1 dilim tam tahıllı ekmek
Gece
Zencefilli yeşil çay + 1 adet portakal + 1 dilim ananas