Son yıllarda obezite hızında büyük artış gözlenmektedir. Yanlış beslenme alışkanlıkları sonucunda yeme bozuklarının görülme sıklığı artmaktadır. Özellikle adölesan döneminde yanlış beslenme alışkanlıkları, yetişkin dönemde ciddi sağlık problemlerine sebep olmaktadır. Kızlarda 12, erkeklerde 10 yaşında başlayıp 18-20 yaşına kadar devam eden adölesan dönemi; psikolojik, fiziksel, bedensel gelişimin en fazla yaşandığı dönemdir.
Bu dönemde gelişim hızı yüksektir. Bu da enerji ve besin öğeleri ihtiyacının da artış göstermesine sebep olur. Bu dönemde gelişim ve sağlıklı yaşam için tüm besin gruplarını içeren yeterli ve dengeli bir beslenme düzeni önemlidir. Özellikle kızlarda yağ dokusu gelişimi, erkeklere göre daha fazladır bu durum kızları psikolojik olarak etkilemektedir.
Bu dönemde yeme bozukluklarının sebebi:
Yanlış beslenme alışkanlıkları sonucunda:
Obezitenin tedavisinde mutlaka obezitenin nedeni doktor tarafından araştırılmalıdır, sonuçlar değerlendirilmeli, metabolik bir sağlık problemi varsa tedavi edilmelidir. Gelişim döneminde olduklarından dolayı genel diyetler, gazetede yayınlanan diyetler, annesinin veya yakınının yaptığı diyetler uygulanmamalı, diyetisyen kontrolünde zayıflama sağlanmalıdır. Nerede hata yapıldığı, hangi besinleri fazla yediği, fiziksel aktivite durumu tespit edilmeli, kilo alımının nedeni bulunarak buna yönelik tedavi süreci takip edilmelidir. Özellikle diyet yapmaması gerektiği sağlıklı beslenmesi sonucunda boy uzaması devam ettiğinden sağlıklı bir şekilde zayıflayacağı anlatılmalı, örnekler verilerek besin grupları açıklanmalı, zayıflamanın kısa süreli, düşük kalorili diyet yaparak değil, yaşam boyu sağlıklı ve dengeli beslenerek devam etmesi gerektiği anlatılmalıdır. Sağlıklı olabilmesi için hangi besinleri ne kadar yemesi gerektiğini bilmelidir, yasak kelimesi kullanılmamalı, psikolojik baskı yapılmamalı, besin seçimlerini ve kendi beslenme programının sorumluluğu kendine bırakılmalıdır. Çok düşük kalorili diyetler uygulanmamalı ve zayıflama ilaçları kesinlikle kullanılmamalıdır.hazır besin tüketimi sınırlandırılmalı, yağ alımı azaltılmalı, meyve, sebze tüketimi arttırılmalıdır. Yemek sevdiği besinlerin sunumunu güzel hale getirerek sağlıklı bir şekilde hazırlanmalıdır.
Burada dikkat edilmesi gereken diğer bir hususta bu yaşlarda anne ve baba örnek alınmaktadır. Eğer ebeveynlerde obezite varsa çocuğa zayıflamalısın denmesi sonuç alınmasında etkili olmayacaktır veya ebeveynler tatlı yerken senin diyetinde yok yememelisin demeleri de tedavi sonucunu olumsuz etkilemektedir. Burada dikkat edilecek nokta ebeveynlerin destek olmasıdır, psikolojik baskı yapılmamalıdır.
Bu dönemde yapılan yanlış diyetlerin sağlığa zararları:
Kemik/ diş gelişiminde bozukluklar
Halsizlik, yorgunluk
Büyüme ve gelişmenin yavaşlaması
Boy uzamasının durması
Vitamin-mineral yetersizlikleri
Kızlarda regl düzensizlikleri
Bağışıklık sisteminde bozulmalar, sık hastalıklar
Psikolojik bozukluklar
Anemi
Safra kesesi, böbrek bozuklukları, diabet gibi yetişkinlikte hastalıklara yakalanma riskinin artması