Diyet yapanların en büyük problemi çok sık acıkmadır ve açlığı bastıramadığı zamanlarda diyeti bozma ile bu durum son bulur. Yemek yedikten 3-4 saat sonra mideden besinler sindirilerek gider ve acıkma başlar. Bu durum normaldir. Acıkmayı önlemek için araştırmalarda bazı yöntem ve besinlerin kullanılabileceği gözlenmiştir. Hangi besinler daha tok tutar ve acıkmayı engeller?
Yüksek lif / posa içeren besinler midede besinlerin sindirimini geciktirdikleri ve daha yavaş mideyi terk ettikleri, kan şekerini hızla yükseltmedikleri için tokluğu daha fazla arttırıyor. Bu yüzden beyaz ekmek yerine kepekli, tam buğday ekmeği tüketiniz.
Kuruyemişler tüketiminden çok korkulan besinlerdir. Yağ içerdikleri için yüksek kalorili besinlerdir fakat içeriğinde ki yağ asitleri ve mineraller tokluk verirler. Gün içinde 10 adet badem veya 2-3 adet ceviz ara öğünlerde tüketimi açlığı bastırır.
Yüksek posa içeriği ile sebze ve salatalar hem midenin dolmasına hem de kan şekerinin daha yavaş yükselmesine sebep olurlar ve tok tutarlar.
Son zamanların mucize besini yulaf ezmesi ve yulaf kepeği doygunluk hissini artırmaktadır. Yulaf ezmesi süt ile kahvaltıda, yulaf kepeğini ise çorba, yoğurt tarzı besinler ile yemeklerde tüketiniz.
Çorba özellikle yemeye başlarken tüketildiğinde mide kapasitesini doldurur ve az kalorili olduğu için tokluk hissi oluşturarak öğünlerde daha az yemek yememize sebep olur. Kızarmış kepekli ekmek veya yulaf kepeği ekleyerek her öğün tüketebilirsiniz.
Kuru fasülye, nohut, mercimek ve barbunyayı içeren kurubaklagillerin bitkisel protein oranı ve diyet lifi çok yüksektir, bu yüzden çok uzun süre tok tutarlar. Yemek olarak veya haşlanmış olarak salatalarınıza ekleyerek daha tok kalmanıza yardımcı olurlar.
Kuru çekirdekli üzüm öğün aralarında kan şekerini yükseltir ve tatlı ihtiyaçlarını azaltır. Büyük çekirdekli kuru üzümleri 10-15 adet olarak ara öğünde tüketemeye özen gösterin.
Yüksek su oranı ve şekerli tadı ile mideyi doldurur, doymadığınız öğünlerin sonrasında yazın ince bir dilim karpuz tüketebilirsiniz.